Tornar a actualitat

El recanvi plasmàtic possible solució per fer front als símptomes de la covid persistent

26/09/2022
El recanvi plasmàtic possible solució per fer front als símptomes de la covid persistent

La malaltia per covid-19 ha afectat a un gran nombre de persones durant el període d’epidèmia. Algunes persones han requerit hospitalització i s’han curat i d’altres encara persisteixen amb símptomes més enllà dels tres mesos des del diagnòstic. A aquesta malaltia que presenta un conjunt de símptomes i signes se la coneix com a covid persistent. Avui dia, però, encara no es coneix amb exactitud el perquè de la persistència de la simptomatologia.

Una de les causes més plausibles és que després de la infecció aguda per SARS CoV2 romanguin en sang substàncies inflamatòries que siguin les responsables dels símptomes persistents.

Estudi PAX

Aquesta setmana hem iniciat l’estudi PAX que planteja un recanvi plasmàtic dels pacients que pateixen simptomatologia de covid persistent. Aquest és un procediment mitjançant el qual es fa una depuració de la sang per tal d’eliminar les substàncies inflamatòries responsables de la malaltia o de les manifestacions clíniques. Aquesta tècnica es fa en altres malalties d’origen immunològic amb bons resultats.

Metodologia de la investigació

En aquest assaig clínic es preveu la participació de 50 participants, els quals són distribuïts en dos grups. En un grup es realitza el recanvi plasmàtic (plasmafèresi) o amb l’administració posterior d’albúmina i en l’altre grup s’administra sèrum fisiològic. L’assignació a un d’aquests grups es fa de manera totalment aleatòria i sense que el participant ni l’investigador coneguin a quin grup pertanyen. Es realitzaran 6 sessions consecutives de recanvi plasmàtic o de l’administració de sèrum fisiològic (segons aplicació) i un seguiment clínic i analític posterior durant 90 dies després de completar el tractament.

El procediment de recanvi plasmàtic terapèutic ens permet recollir plasma, separar cèl·lules i partícules, i tornar al pacient la resta dels components sanguinis. Consisteix a connectar per via venosa (per dos accessos perifèrics o per un catèter central) el participant a una màquina separadora de cèl·lules, mitjançant un equip de bosses i tubs de recol·lecció estèrils. La sang arriba al separador cel·lular, on es processa i se selecciona el plasma. La resta de la sang es torna al participant. El procés té una durada de 2-4 hores en funció del volum que cal processar. Durant tot el procés, el personal mèdic i d´infermeria acompanya el participant per controlar en tot moment el pols, la tensió arterial i l’estat general de la persona.

Estàs interessat en participar en aquest estudi? Contacta’ns!

 

Notícies relacionades