Tornar a actualitat

La Guia Pràctica de la Sida arriba a la seva 30a edició consolidant-se com a llibre de referència per a l’estudi i maneig clínic de la infecció pel VIH al món de parla hispana.

20/04/2021
La Guia Pràctica de la Sida arriba a la seva 30a edició consolidant-se com a llibre de referència per a l’estudi i maneig clínic de la infecció pel VIH al món de parla hispana.

La Guia Pràctica de la Sida ha arribat a la seva 30a edició i, des de la seva primera aparició l’any 1990 en plena pandèmia de sida a tot el món, s’ha consolidat com un manual de referència per a tots els metges i investigadors sobre aquesta malaltia.

L’edició d’enguany compta amb la col·laboració de 120 investigadors de centres de referència en el tractament del VIH i les malalties infeccioses en centres d’Espanya i Llatinoamèrica. Així, aquest manual està coordinat per Daniel Podzamczer Palter, Cap de la Unitat VIH i ITS de l’Hospital Universitari de Bellvitge, Josep Maria Miró Meda, consultor sènior en malalties infeccioses de l’Hospital Clínic, Josep Mallolas Masferrer, Cap de la Unitat de VIH-Sida de l’Hospital Clínic de Barcelona i Bonaventura Clotet Sala, president de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses i cap de Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.

La guia abasta tots els temes rellevants relacionats amb el VIH, des de la seva etiologia fins als últims avenços en recerca en camps com la detecció, diagnòstic i tractament, els mecanismes de transmissió i els mecanismes de prevenció de la infecció, la farmacogenètica i farmacogenòmica, el microbioma intestinal, l’epidemiologia de la infecció, els aspectes psicològics dels pacients amb VIH o la intervenció dietètico-nutricional. A més, davant la situació excepcional generada per la pandèmia de COVID-19 a tot el món, els editors de la Guia han decidit incloure dos capítols específicament dedicats a l’epidemiologia i prevenció de la infecció per SARS-CoV-2 i la clínica i tractament de la COVID-19.

De l’eclosió de la pandèmia a la primera generació lliure de sida

La pandèmia de sida constitueix l’esdeveniment sanitari més significatiu de la segona meitat de segle passat, i va motivar un esforç sense precedents en l’àmbit acadèmic, econòmic, polític i cultural. Així, en 40 anys s’ha aconseguit una reducció significativa de les complicacions associades a la sida i també en la transmissió del VIH gràcies a la millora en la prevenció i el tractament amb estratègies com el cribratge de contactes, l’oferta de PrEP i de tractaments antiretrovirals. Per tot això, els editors de la Guia es mostren convençuts que, després de quatre dècades de progrés consistent, “és realista parlar d’una generació lliure de sida a curt termini“. Entre els obstacles que hi pot haver en aquest camí, destaquen el desequilibri en les estratègies de prevenció entre les diferents regions del món o l’aparició de noves pandèmies que, com ha succeït amb la COVID-19, han interferit de manera significativa en la prestació de serveis.

Notícies relacionades