Tornar a actualitat

La seqüenciació genòmica permet monitoritzar els casos de pian resistent als antibiòtics

08/10/2020
La seqüenciació genòmica permet monitoritzar els casos de pian resistent als antibiòtics

Investigadors de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses (Badalona), l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, l’Institut Wellcome Sanger, la London School of Hygiene & Tropical Medicine, la Universitat de Washington i la Universitat de Papua Nova Guinea, informen avui sobre nous avenços científics en la lluita contra la malaltia del pian a la prestigiosa revista Lancet Microbe.

L’estudi publicat avui té els seus orígens l’any 2013, quan una campanya d’administració massiva de medicaments (MDA) a l’illa de Lihir, Papua Nova Guinea, va arribar al 83% de la població (15-18.000 persones) i va tenir èxit inicialment, reduint dràsticament la incidència de la malaltia. Dos anys després, els casos de la malaltia van començar a augmentar. Les proves moleculars van mostrar que els bacteris eren d’un sol tipus, però no estava clar si la reaparició va tenir una sola font o vàries. A més, es va trobar que una petita proporció dels bacteris eren resistents a l’azitromicina, essent aquesta la primera vegada que s’observava tal resistència.

Ara, els investigadors han seqüenciat el genoma de bacteris de 20 mostres preses durant la campanya d’administració massiva de medicaments (MDA) a Lihir, Papua Nova Guinea, amb l’objectiu de comprendre millor el ressorgiment posterior a aquesta campanya i reforçar estratègies futures. Entre d’altres coses, els investigadors han pogut identificar els casos de pian resistent a l’azitromicina i, gràcies a una seqüenciació de genoma completa, han vinculat tots els casos resistents a una sola cadena de transmissió. Els resultats de l’estudi són crítics per comprendre com funcionen les resistències a l’azitromicina i complir amb l’objectiu d’erradicació de la malaltia del pian l’any 2030.

Resistències als antibiòtics

El desenvolupament de resistències als antibiòtics és preocupant, però el fet que en el cas del pian només hagi passat una vegada després d’una administració massiva de medicaments és una notícia positiva. No obstant, cal estar alerta. Els resultats de l’estudi tenen grans implicacions en la forma en què es duen a terme les campanyes d’eliminació del pian: és recomanable assolir una alta cobertura de tractament al principi, i calen una vigilància i un seguiment acurats per detectar i tractar ràpidament qualsevol reaparició, per tal d’evitar la propagació del bacteri.

Què es el pian?

El pian, causat pel bacteri Treponema pallidum subespècie pertenue (TPP), pot causar desfiguració crònica i discapacitat. La infecció afecta  comunament als nens i produeix úlceres que els debiliten i estigmatitzen. Tot i l’esforç global, el pian segueix sent comú a les zones tropicals d’alguns dels països més pobres del món i afecta milions de persones. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) està duent a terme campanyes per erradicar la malaltia utilitzant l’administració massiva d’azitromicina.

El pian és una de les moltes malalties tropicals desateses, que en conjunt afecten al voltant de mil milions de persones, generalment en països de renda baixa i mitjana. Sovint són malalties de la pobresa que afecten comunitats rurals sense accés a serveis de sanejament i atenció mèdica bàsica. L’OMS ha traçat un nou full de ruta per al control, l’eliminació i, en el cas del pian, l’erradicació d’aquestes malalties durant la pròxima dècada.

El Dr. Oriol Mitjà, autor principal de l’article per part de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses i el Lihir Medical Center de Papua Nova Guinea, afirma: “Si bé el pian no mata, causa dolences importants en milers de nens i nenes a tot el món. No obstant, és fàcil de tractar. El seguiment dels assaigs de tractament és vital: necessitem saber on i per què està ressorgint el bacteri. Els resultats d’aquest estudi influeixen en les properes passes i els enfocaments que prenem per erradicar aquesta malaltia“.

Marc Noguera-Julian, investigador associat d’IrsiCaixa, afirma: “Amb la seqüenciació genòmica de nova generació aconseguim detectar, amb molta sensibilitat, mutacions de resistència al tractament en la bactèria que causa el pian i aproximar com i perquè han aparegut”.

NOTES:

* Mitja et. Al. estimen que 89 milions de persones viuen en zones endèmiques de pian, amb una prevalença estimada de pian latent del 2,45% al 31,05%, el que implica que hi ha entre 2 i 27 milions de persones infectades a tot el món.

https://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(15)00011-X/fulltext

ENLLAÇ A LA PUBLICACIÓ:

Yaws re-emergence and bacterial drug resistance selection after mass administration of azithromycin: a genomic epidemiology investigation. Mathew A. Beale et. al. Lancet Microbe

https://doi.org/10.1016/S2666-5247(20)30113-0

Notícies relacionades