Tornar a actualitat

Les dones transsexuals són una població vulnerable per la verola del mico

23/11/2022
Les dones transsexuals són una població vulnerable per la verola del mico

La Fundació Lluita contra les Infeccions i l’Hospital Germans Trias participen en dos estudis sobre la verola del mico publicats a la prestigiosa revista The Lancet.

Vies de transmissió i possibilitats de tractament

L’article central, liderat pel Dr. Oriol Mitjà, cap de la secció d’Infeccions de Transmissió Sexual i malalties oblidades de la pell de l’Hospital Germans Trias i la Fundació Lluita contra les Infeccions, és l’anàlisi més acurada realitzada fins al moment sobre la verola del mico: vies de transmissió i les possibilitats de tractament. En concret, la recerca posa l’èmfasi en el fet que el brot s’ha reduït al nostre entorn, però continua actiu a l’Amèrica Llatina i l’Àfrica, i també en el risc de mort en pacients amb immunosupressió greu, sobretot pel que fa a persones amb infecció per VIH no controlada que és més freqüent en països de baixa renta. Per altra banda, l’article planteja la manera de diagnosticar i tractar més ràpidament a persones de risc, i tenir estratègies per a persones que no responguin al tractament de primera línia amb l’antiviral Tecovirimat. Aquest article és fruit d’una col·laboració entre investigadors de països de l’Àfrica, Europa i els Estats Units experts en aquest tema.

Abordatge de la malaltia en les dones

El segon estudi analitza per primer cop l’afectació de la malaltia entre les dones, per tal de permetre un millor diagnòstic. Si bé fins ara la verola del mico ha afectat fonamentalment homes que tenen sexe amb homes, les dones (cisgènere i transsexuals) constitueixen un percentatge de les persones infectades que cal tenir en compte per a l’abordatge integral i inclusiu de l’epidèmia. L’estudi reflecteix que les dones transsexuals que pateixen verola del mico es dediquen al treball sexual en major proporció que les dones cisgènere amb la malaltia, i que per aquest motiu estan més exposades al contagi per via sexual. A més, en un  57% d’aquests casos la infecció coexisteix amb la infecció pel VIH. D’altra banda, les dades reportades en relació amb el contagi de les dones cisgènere posen de manifest el risc de transmissió no sexual (a la llar o bé ocupacional), a tenir en compte en fer el diagnòstic de casos sospitosos.

Notícies relacionades